Монастирський острів

Монастирський острів

Монастирський острів, з’єднаний з дніпровською набережною мережевим містком, овіяний давніми легендами й міфами. За історією Катеринославської єпархії тут зупинявся учень Ісуса Христа й брат апостола Петра – апостол Андрій, який  спорудив тут жертівник й звів хрест, як «знам’я перемоги й торжества християнства над поганством, світла над темрявою». Коло цього острова в давні часи спинялись усі Київські князі, які пливли з Києва Дніпром до Царгороду. У  ІХ столітті на острові стояв монастир, де рятувалася від бурі княгиня Ольга та зупинявся князь Володимир. Виступаючи з води гранітними скелями на заходів острів поступово переходить у піщану косу.

На вищій точці острова встановлено  найбільший в Україні  та світі пам’ятник Тарасу Шевченку висотою 20 м.

За ним – зона відпочинку, численні атракціони, пляжі, водноспортивні клуби та Акваріум прісноводної фауни, де можна побачити риб та плазунів з усього світу.

Через острів проходить Мерефо-Херсонський міст – єдиний в Європі залізничний міст, що має криволінійну конструкцію. На час його будівництва – найбільший арковий міст Європи. Як унікальну інженерну споруду Мерефо-Херсонський залізничний міст занесено до реєстру пам’яток архітектури України.

Сучасною прикрасою острова є білосніжний Свято-Миколаївський храм та штучний водоспад «Поріг ревучий» висотою в 17 м.