Лікувально-оздоровчий туризм є одним з найдавніших видів туризму. З давніх часів загальновідомими є кліматичні курорти Південного узбережжя Криму, бальнеологічні курорти Передкарпаття та Закарпаття, Поділля, Полтавщини, грязьові курорти Одещини.

Мало хто знає, що у 54 км  від Дніпра знаходиться найбільше солоне озеро в Україні – СОЛОНИЙ ЛИМАН. Це не просто велика екзотика регіону, віддаленого від моря на 300 км. У 30-х роках ХХ століття на берегах лиману збудували єдину у Степовому Придніпров’ї бальнеологічну лікарню-санаторій. Цілющі властивості грязі озера використовують для лікування ревматизму, подагри, радикуліту та інших захворювань. Грязєві процедури покращують білковий, вуглеводний і водний обмін.

Також поблизу Солоного Лиману розташовані джерела мінеральних вод, використовувані для водолікування. На основі ряду джерел з 1961 року діє завод з виробництва мінеральних вод, який виробляє воду з мінералізацією 0,2—0,5 г/дм³  для лікування хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Адреса: с. Новотроїцьке, Новомосковський район Дніпропетровська область. Координати: 48° 38′ 30″ N, 35° 31′ 9″ E

 

«Спеціалізований медико-реабілітаційний центр для дітей та підлітків». Фінансується коштом обласного бюджету.
  • За рік тут проходять реабілітацію більше 1000 дітей з усієї області.
  • Лікування маленьких пацієнтів — безкоштовно!
  • Сюди направляють дітей віком від 5-ти до 17-ти років із захворюваннями дихальної та травної систем, ЛОР-патологією, проблемами із ортопедією та неврологічними порушеннями.
  • Для дітей працює інгаляторій, сольова шахта, кабінет для електросону, масажу та ультразвукової терапії.
Подробиці про заклад, його оснащення та як пройти лікування на сайті https://oblrada.dp.gov.ua/news/