У головній будівлі музею (пр. Яворницького, 16) можна доторкнутися до історії римської армії, а в Будинку-музеї Яворницького (площа Шевченка, 5) – поринути у світ містичних дверей.

Відбулось відкриття виставки “Roma invicta: історія давньоримської армії!”. Виявляється по українських землях проходила лінія оборони Римської імперії – лімес, форпости Риму утримували легіонери, які мали тісні стосунки з тодішніми мешканцями степів – сарматами. Інколи таке сусідство призводило до конфліктів, частіше – до обміну та залучення сарматів на військову службу. Українські землі були знайомі римлянам, римська присутність робила їх частиною тодішнього цивілізованого світу.

 

У Меморіальному-будинку музеї Д. І. Яворницького відбулось відкриття арт-проєкту Анатолія Меньківа «Життя 13-тьох дверей». Поштовхом до створення цього проєкту стала низка подорожей містами Польщі та Італії, які здійснив художник протягом 2018-2019 років, що привело його до філософських роздумів, пов’язаних з образом архітектурного елементу, який присутній у будь-якій будівлі. Двері середньовічних будинків, храмів та публічних споруд стали предметом дослідження Анатолія Меньківа. Автор стверджує що за кожними дверима є своє особливе життя та своя історія.

 

Більш детальніше про виставки – за посиланням У Дніпропетровському історичному музеї відкрили дві незвичайні виставки | Міський сайт Дніпра (gorod.dp.ua)