Дніпропетровщина багата на “туристичні родзинки”. Ми пишаємося нашою історією, культурою, промисловістю, талановитими людьми. А ще ми зберігаємо 1 цінуємо нашу гастрономічну культуру.
Дніпропетровським обласним методичним центром клубної роботи та народної творчості було проведено моніторинг кулінарних страв серед територіальних громад нашої області.
Кращі з них ми презентуємо для вас:
Борщ “Два куми” став переможцем Фестивалю борщу, що проходив у 2021 році у Слобожанській територіальній громаді. Детальніше з рецептом страви можна ознайомитися, натиснувши на назву: Борщ Два куми
Зелений борщ з борщівником є традиційною стравою с. Керносівка Перещепинської громади. Рецепт тут: Зелений борщ з борщівником по-керносівськи
Гарбуз – король осені! І страви з ним виходять королівські. Саме так ввжають у с. Миколаївка Синельниківського району. Рецепт королівської осінньої страви тут: Король осені
Оригінальний рецепт страви з невеличких гарбузочків готують у с. Криничувате Криворізького району. Рецепт страви тут: Фаршировані гарбузики
Голубці є давньою українською стравою, назва якої походить від слова “голуб”. Колись готували голубів на вентилі і для того, щоб вони не згоріли, їх загортали у капустяний листочок. Згодом замість голубів придумали загортати у капустяний листочок різні начинки.
У селі Шолохове Нікопольського району готують голубці з картоплею. Рецепт незвичної страви тут: Голубці з картоплею
У с. Новов’язівське Павлоградського району готують голубці “Ханделейчики”. З рецептом можна ознайомитися тут: Новов’язівські голубці Ханделейчики
Річки Дніпропетровщини багаті на рибу, як лани на врожаї. У Новомосковській громаді здавна готують страву своїх пращурів – запорозьких козаків. З її рецептом можна ознайомитися тут: Козацька щерба з Самарських плавнів.
Пшоняна каша входить до багатьох прадавніх традиційних українських страв. У с.Катеринівка Синельниківського району є традиція приготування зливаної каші. З її рецептом можна ознайомитися тут: Зливана пшоняна каша
Неймовірно смачну кашу готують у с. Шевське Новомосковського району. З її рецептом можна ознайомитися тут: Каша з пупами
Цікаву кашу готують у Карнаухівці — смачну, ситну, щиру та по-сільському мудру. Традиція готувати карнаухівську зливану кашу йде з часів заснування селища козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. Детальніше про старовинний рецепт тут: Карнаухівська заливна каша
Куліш ще здавна був дуже популярною стравою серед чумаків і козаків. Часто його готували під час військових походів і в дорозі. Нині без козацького куліша не обходиться жодне свято у козацькому краї – селі Василівка Синельниківського району. З рецептом можна ознайомитися тут: Козацький куліш
Свої традиції приготування козацької страви мають мешканці с. Грушівка Криворізького району. З цим рецептом можна ознайомитися тут: Куліш
Затірка – одна з найдавніших страв, поширених серед слов’янських народів. У с. Спаське Дніпровського району готують цю кашу за старовинним рецептом. З ним можна ознайомитися тут: Спаська затірка
Шпундра – давня українська народна страва. Для приготування зазвичай використовується смажена свинина, тушкована із буряками в буряковому квасі. Детально про страву та рецепт її приготування тут: Шпундра
І яка ж козаччина без смаженого м’яса? Рецепт приготування соковитої рульки зберігається мешканцями селища Петропавлівка Синельникоівського району. ЇЇ рецепт можна побачити тут: Рулька соковита
М’ясні страви – традиційні для нашого козацького краю. Є рецепти його запікання на відкритому вогні, є такі, де використовувалося обмазування глиною. У сучасній кухні запікання у глині замінили запіканням у фользі. Саме такий рецепт використовують у місті Апостолове Криворізькогог району. З таким рецептом можна ознайомитися тут: Бараняча нога, запечена у фользі
Свинячі реберця – одна з найулюбленіших страв українців. У селі Новомалинівка Криворізького району з цієї страви зробили справжній витвір мистецтва. Детальніше з рецептом незвичайної подачі традиційної страви можна ознайомитися тут: Свинячі ребра з овочами Корона
Сучасна земля Дніпропетровщини є місцем розташування 5 з 8 козацьких січей. А козацький Дикий степ був місцем, де вільні козаки полювали дичину та ловили рибу. Рецепт приготування смачної запеченої риби зберігається у с. Покровське Нікопольського району. Ознайомитися з ним можна тут: Риба запечена з домашнім сиром Покровська рибка
Українські річки багаті на рибу. Народні рецепти національних рибних страв і досі користуються попитом у сучасних господин. Рецепт приготування щуки зберігають мешканці міста Вільногірськ Кам’янського району. Детальніше про цей рецепт тут: Щука по-козацьки
Вареники — національна страва українців, яка є найпопулярнішою серед інших страв і найпоширенішою по всій країні. Вареники можуть мати різні форми і начинки. У селі Шульгівка, що на Петриківщині, готують варенки з салом. Неймовірно поживна страва, з рецептом якої можна ознайомитися тут: Вареники з салом
Свій рецепт вареників має кожна громада. Так у селі Преображенка Нікопольського району пропонують смачний і соковитий рецепт. Детально про нього тут: Вареники з квашеною капустою та шкварками
Село Обухівка пропонує свій унікальний рецепт приготування вареників. Цей рецепт тут: Вареники по-обухівськи
Галушки — типова для українців страва, їх готували майже щодня, здебільшого на вечерю. На відміну від вареників готуються без начинки. У селі Преображенка Синельниківського району мають свій старовинний рецепт їх приготування. Детальніше про нього тут: Преображенська галушка
Згадування про старовинний український хліб – книш – є навіть у “Енеїді” Котляревського. Мешканці села Дубовики Синельниківського району діляться смачним рецептом цієї страви тут: Книш – старовинна святкова страва
Плачинду хтось називає молдавською стравою, хтось – сербською, а хтось українською. Рецепти її дуже відрізняються в різних регіонах України. Особливість Широківської плачинди – в її інгредієнтах і формі. Рецепт її тут: Широківська плачинда
У селі Велика Костромка, що на Криворіжжі зберігають старовинний рецепт рулета з кропом – кропеника. Це надзвичайно рідкий рецепт, з яким пропонуємо вам ознайомитися тут: Кропеники
Багато народів пройшло українськими землями. Їх традиції залишили свій слід у нашій культурі. І сьогодні в місті Перещепине готують татарську страву “Ечпічмак”. Спробуйте її приготувати за рецептом, який можна знайти тут: Ечпічмак (косинець по-українськи)
“Садок вишневий коло хати…” Вишня, як і калина – символ українськості. А крім того, це надзвичайно смачна й корисна ягода, з якою готують чимало страв. Мешканці села Підпільне, що на Новомосковщині діляться рецептом смачний пісних пиріжків. Детальніше про нього тут: Сімейний рецепт пісних дріжджових пиріжків з вишнею
Ніжні, пухкі, смачні пиріжки. Без них не обходиться жодне застілля на Нікопольщині. Рецепт їх приготування тут: Пиріжки нашвидкоруч з яблуками і корицею
Кожна громада має свій рецепт випікання смаколиків. Для того, аби обрати кращий, варто скуштувати кожен. У селі Нерудьсталь, що у Кам’янському районі, печуть пиріжки, смаком з дитинства. Ознайомитися з рецептом тут: Пиріжки Смак дитинства
Козацька намазка – рецепт, що дійшов до наших днів з далеких козацьких часів. В кожної громади він свій. ми рекомендуємо вам великомихайлівський рецепт запашної й поживної намазки: Козацька намазка
І як, говорячи про національну випічку, не згадати про хрусткі, золотаві вергуни. З їх рецептом діляться мешканці Новоолександрівки Дніпровського району: Вергуни з ряжанкою по-домашньому
Ряжанка — один з найкорисніших кисломолочних напоїв. Але продукт, зроблений власними руками, непорівняно смачніший за магазинний. Спробуйте приготувати його власноруч. Рецепт смачної ряжанки тут: Мамина ряжанка