НІКОПОЛЬЩИНА - ЗЕМЛЯ СКІФСЬКО-КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ

НІКОПОЛЬЩИНА - ЗЕМЛЯ СКІФСЬКО-КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ

Історики вважають, що Нікопольщина була центром Великої Скіфії та тут розташовувалася скіфська «долина царів», подібна знаменитому давньоєгипетському некрополю. А ще на цій землі тут розташувалися п’ять з восьми запорозьких січей.

Нині увагу уваги туристів привертають:
1. Могила Івана Сірка – легендарного кошового отамана Запорозької Січі й усього Війська Запорозького.  У підніжжя кургану лежить могильний камінь, витесаний козаками, з оригінальним надписом. На цьому місці, за легендами, у 1676 році козаки писали відомий лист султану, який підписав Іван Сірко, що показано на відомій картині Іллі Рєпіна.

2. Про найперше поховання легендарного отмамана Сірка свідчить пам’ятний знак та перший пам’ятник отаману, який з 1967 року по 1980 рік стояв на його могилі


3. Курган «Товста могила» відомий у всьому світі знайденою тут знаменитою золотою скіфською пектораллю — шедевром світової античної культури, древньої майстерності. Поряд з Товстою могилою можна побачити ще декілька курганів, де так само було знайдено чимало цікавих знахідок трипільської культури.

4. Курган Чортомлик датується IV століттям до нашої ери. Тут було відкрито поховання скіфського царя й цариці, їх рабів, воїнів, коней. Найціннішою знахідкою є срібна ваза-амфора, на фризі якої зображено скіфів, що приборкують диких коней, яка нині зберігається в Ермітажі.

5. Нечаєва могила – пам’ятка національного значення – найвищий в степовій смузі Євразії скіфський курган. Нині його висота становить 15,1 м, а на початку XX століття він був на 3-3,5 метри вищим. У роки Другої світової війни тут точилися запеклі бої. Півтори тисячі життів заплатили наші воїни за цю висоту. Нині у  підніжжя стародавнього кургану встановлено пам’ятник загиблим героям.

6. Пам’ятку національного значення – курган Орлова могила відносять до скіфських поховань IV ст. до н.е. У роки Другої світової тут точилися бої під час яких була розірвана оборона ворога та розпочалося звільнення Нікополя.

7. Курган Пам’яті насипаний біля села Капулівка в 1990 році на честь 500-річчя Запорозького козацтва. На вершині кургану – хрест, копія хреста з Покровської, останньої козацької Січової церкви.

8. Народний історико – краєзнавчий музей ім. П.І. Калнишевського  та центральна частина села Покровське – місце, де зосереджені унікальні пам’ятки: кам’яна стела, табличка на якій нагадує, що тут була остання Запорозька Січ – Нова (Підпільська) в 1734 – 1775 рр., пам’ятник останньому кошовому отаману П.Калнишевському та пам’ятник Т.Г.Шевченку , який відвідував село в 1843 році.

9. Борисівське живоносне джерело зцілює людей більше ніж 100 років. Вважається, що вода з джерела допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, лікує захворювання очей. Температура води в купелі від +6 до +8 градусів у будь-яку пору року.


10. Борисівський старий млин. Тут можна побачити колесо від парового двигуна, який опалювався спочатку соломою й дровами, а потім вугіллям, придбаного місцевим мірошником ще у 1895 році в Швейцарії.

11. Червоногригорівські плавні – пам’ятка природи, що заворожує різноманіття флори та фауни. А пташиний гомін, який чутно тут в усі пори року, створює атмосферу спокою та затишку

12. Панські кручі – мальовнича частина берега Каховського водосховища, овіяна історіями й легендами, місце пристані давньогрецьких кораблів з товарами для скіфів. Це місто полюбляли Тарас Шевченко і Дмитро Яворницький, Ілля Репін та Валенти Серов.

13.Пам’ятник Богдану Хмельницькому – встановлений на місці, де знаходилась Запорізька (Микитинська Січ). У 1648 році в цій Січі запорізькі козаки обрали гетьманом Богдана Хмельнтцького.

14.Пам’ятник Нестору Махно, зведений у 2009 році, відомому діячеві часів громадянської війни 1917-1921 р.

Місця
14
км
181
В дорозі
4г 45хв

Інші маршрути